cache - wat is dit precies?

Help ik zie de aanpassingen op mijn site niet en de zappers zeggen me dat ik mijn cache moet legen? Waar hebben ze het toch over?

1. wat is cache

Als een website opgehaald wordt, worden de afgebeelde pagina's direct opgeslagen in het lokale geheugen. Als een eerder opgevraagde pagina daarna nogmaals opgevraagd wordt, kan de versie die in het geheugen van de browser aanwezig is meteen weergegeven worden. Daardoor kan je 'vlotter/sneller' surfen. Dit wordt ook als 'tijdelijke internetbestanden' omschreven.

2. nadeel van cache

Wanneer je aan een site werkt, moet je steeds ook de laatste files/aanpassingen zien, daarom moet regelmatig je 'cache' legen. Aanpassingen die in een database worden opgeslagen zijn steeds onmiddellijk zichtbaar. Deze komen niet terecht in je cache.

3. welke files komen in mijn cache?

Bv: de achtergrondkleur van je website wordt door zap aangepast van rood naar groen, maar jij ziet nog steeds rood, ook al verzekert zap je ervan dat het nu als groen online staat. Dit lijkt ons een goeie reden om eens je cache leeg te maken :-).

4. hoe leeg je de cache van je browser

Het kan geen kwaad om je cache af en toe eens te legen, het verzekert je er net van dat je de laatste info van de website kan halen.
Hoe je de cache leegt, is afhankelijk van browser tot browser - het principe is steeds wel hetzelfde.

MOZILLA FIREFOX

  • Klik bovenaan op Extra
  • Recente geschiedenis wissen
  • Zorg dat de keuzelijst op 'Alles' geselecteerd staat en dat alle vakjes bij 'details' aangevinkt zijn
  • Kies onder de kop Details de optie Cache
  • Klik op de knop Clear Now (Nu wissen)

SAFARI VOOR MAC

  • Klik op 'safari'
  • Klik in het menu op 'cache opschonen' of 'empty cache'

Meer info ook op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cache
Zie ook: refresh your cache voor handleidingen 'hoe cache te legen'

 

handige sneltoets

In heel wat browsers kom je via de shortcut CTRL+SHIFT+DEL direct in de gewenste menu terecht.


soorten cache

serverside cache (voor elke surfer)

Deze cache wordt één maal opgebouwd en elke bezoeker ziet dan de gecachte versie. Wanneer de servercache wordt geleegd, zal de eerstvolgende bezoeker die de site doorsurft de cache terug opbouwen voor de hele server.
Elementen die in deze cache kunnen zitten bij zapsites: een lijst van producties, lijst van activiteiten, navigatiestructuur.

clientside cache (persoonlijke cache)

Een ander soort cache is browser cache. (deze kan je wissen door je geschiedenis te wissen van je browser) = persoonlijke cache. Dit heeft dus geen invloed op andere surfers. Je browsercache bewaard enkel afbeeldingen, css, flash en javascriptbestanden.

roel dierckens

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec dui arcu, scelerisque eu ex sed, feugiat interdum quam. Vivamus in sagittis dui, eu tempor tortor. Nulla iaculis eros id accumsan accumsan. Etiam ultricies tincidunt nibh non euismod. Duis tempus auctor neque, ac suscipit vel